Terst 2004

Itálie - Trieste

Michal Kolčava, Geospeleos ČSS ZO 1-05

 

Mapky, Fotky od Daníka, Ivoše, Michala, Lukáše a Vláďi

Italská výslovnost

 

KDO TAM BYL:

Morava - Roman Romek Hradil, František Fanny Kužel, Martin Belmondo Lembrt, Petr Peťa Šafařík

Čechy - Libor Čajda Čada, Pepa Pepíno Hotěk, Michal Mayk Kolčava, Vladimír Vlad Lipták, Lukáš Luki Němeček, Dan Daník Šaroch, Ivo Ivošek Záruba

KDY TO BYLO:

8. - 16. říjen 2004

DŮLEŽITÉ:

O náš program, ubytování, pohoštění atd. se postaral místní speleolog Bruno Vivian, za to díky.

 

Pátek 8.10.2004

Odjezd z různých koutů ČR; sraz za tmy v Kamenném Újezdu u Českých Budějovic; Vladovo auto zanecháno v Kaplici. Jízda přes noc v trase: Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Udine - Trieste; poplatky kromě rakouské dálniční známky celkem 17,30 € (Rakousko 1x tunel [9,80 €], Itálie placená dálnice [7,50 €]).

 

Sobota 9.10.2004

Zabydlení na klubovně jeskyňářské skupiny San Giusto; Návštěvy přístavu a města, a také Brunova krámku s outdoorovým zbožím. Večer se objevují další členové klubu a před půlnocí odcházíme do přístavu, kde propuká velká veselice s ohňostrojem za 800 tis.€, neboť zítra budou závody plachetnic.

 

Neděle 10.10.2004

Závody plachetnic na moři sledujeme ze skalnatých srázů u obce Prosecco, stejně jako davy místních občanů. Poté vyrážíme s Brunem auty k památníku Foiba di Basovizza (propast, kam se za světových válek hrnula munice a nebožtíci, smutné místo) a pak do obce Mocco na hraně vápencového kaňonu Val Rosandra. Sestupujeme dolů do kaňonu a pak jdeme po proudu drobného potoka - je tu mimo jiné bývalá trať do Slovinska, fíky, slovinská hranice, vodopády, těsňavy, bramboříky nachové, tymián a římský vodovod. Z obce Bagnoli della Rosandra (prší) jedeme obhlédnout propasti, kam bychom se v dalších dnech mohli sami bez Bruna podívat, k tomu nám vypomůže GPS. Propasti (italsky abisso): Plutone (-190 m), Padriciano + 1 díra s mříží, Martel (-150 m), 2 pracovní propasti u Proseka, Massimo, Cicci. Večer za pěkného slejváku jdeme na večeři k Brunovi - popíjení všeho místního a hodně!

 

Pondělí 11.10.2004

Skupina Vlad, Fanny, Belmondo, Čajda, Romek a Ivoš navštěvují Abisso Massimo (-227 m). Užší místa uprostřed systému však vracejí Ivoše a Romka předčasně na povrch. Tři šedesátimetrové propasti trpí nedostatkem dobrého kotvení lan a výskytem uvolněného kamení; mezi stupni jsou četné úžiny. Druhá skupina Mayk, Peťa, Daník, Luki a Pepa jdou do Abisso Cicci (čiči -34 m), propasti s pěkně zdobeným dómem.

 

Úterý 12.10.2004)

Skupiny se prohazují až na Daníka, takže do Abisso Massimo jde Luki, Mayk, Peťa a Pepa; do Abisso Cicci Fanny, Belmondo, Ivoš, Vlad, Romek, Čajda a Daník. Večer je v klubovně setkání s dalšími členy italského klubu, hraní, vaření, pití, všichni jsme prasec.

 

Středa 13.10.2004

S Brunem a jeho kolegou jedeme kdo zamčené jeskyně Grotta Antonio Federico Lindner (-180 m) se starším názvem Lesicja Luknja (prostě Liščí Nora) u obce San Pelagio (san peladžo). Pár menších slaňáků, výzdoba a dlouhý gigadóm. Poté se jedeme podívat na ústí propasti Noe u obce Aurisina. Navečer navštěvujeme turisticky zpřístupněný gigadóm Grotta del Gigante (-107 m).

 

Čtvrtek 14.10.2004

Navštěvujeme obří „macochovitou“ láhev o hloubce 60 m Abisso Noe (celkem -123 m) s velikými chodbami do boků. Večer je další setkání s italskými jeskyňáři v jejich klubovně.

 

Pátek 15.10.2004

Pokus o koupání v moři, jedeme po pobřeží až za město Monfalcone do osady Marina Hannibal, kde pereme věci a čistíme auta. Návrat do Terstu, toulky městem, návštěva Brunova obchodu, další koupě vína a grapy (kořalka z vína). Večer je rozlučka s Italy.

 

Sobota 16.10.2004

Balení, uklízení; odjezd do ČR přes Slovinsko a Rakousko v trase: Trieste - celnice Fernetti - Ljubljana - Maribor - celnice Šentilj - Graz - Linz - Dolní Dvořiště - Kaplice; poplatky dosahují výše 22,20 € (Slovinsko 4x mýtnice [2,80+2,10+4,10+1,20 €], Rakousko 2x tunel [7,50+4,50 €]); moravské auto má problémy s alternátorem. V noci se dostáváme domů.

 

sepsal Mayk

Ahoj!